Tillad mig at præsentere dig for en ny, forbedret version af den gamle traver, O-løbet: "mad-løbet".
reglerne er simple:
Vi lægger hårdt ud: For jeg vil være ærlig og sige, at jeg absolut ingen idé har om, hvad jeg puttede i munden her. Det lignede en lille pandekage, da den blev lavet, og endte med at ligne en taco.. men den gule, krøllede klump har intet at gøre med ost, og så smagte "taco'en"utroligt salt.. hmm..
pris for 3 stk.: 3 kr.
Heldivis solgte boden med stegte fisk i en oliedrivende suppe (billedet ovenover) også kinesiske "dumplings". Et skilt over denne pande fortæller, at én slags er fyldt med svinekød, en med rejer, og en med krabbe, men hverken skilt eller sælger kan fortælle, hvilken er hvad, så det er bare at proppe dem i munden og se hvad der sker (Harry Potter og Every Flavor Beans, anyone?)
Det viste sig ikke at være nogen videre behagelig oplevelse. Den første jeg smagte var ok, den næste smagte bare af chili,og den sidste smagte så overdrevent meget af hav, tang og fiskeskæld, at jeg snurrede rundt på stedet og styrtede over til nærmeste skraldespand for at spytte den ud. Ad.
Pris for denne, noget særprægede oplevelse: 6 stk: 4 kr.
Dette er Pad Thai. Der er flere historier om rettens oprindelse, men den mest alment accepterede er, at Thai'erne opfadt Pad Thai i et forsøg på at lave en ret, som turisterne kunne lide, altså noget som ikke var stærkt, men som stadig hintede af Thailand.
Jeg havde aldrig prøvet denne ret før, så tænkte det var ved at være på tide.
Men den var død kedelig. No wonder at turisterne elsker Pad Thai, det smagte af luft.
Pris for turistvenlige nudler med smag af luft: 9 kr.
Sattay er en af de lækreste Kanomen (snack) og en af de nemmest tilgængelige. Det er et grillet stykke kød på en pind, for det meste svinekød, men kylling er også til at finde på grillene, som praktisk talt står på ethvert gadehjørne. De spises normalt med en lille håndfuld Khao-nioh (sticky rice), som er, jah, klistret ris. Det smager altid rigtig godt, men det er mig en gåde hvordan de får kødet så mørt og saftigt.
I dagens anledning sagde jeg dog ja til den sovs, som thai'erne dypper deres sattay i. "Pet mai?" (er det stærkt?) spurgte jeg damen, som rystede overbevisende nok på hovedet, til at jeg dyppede hele min perfekt stegte, lækre kødspyd ned i sovsen. ...Og fik ildebrænd i munden.
Bliver du aldrig klogere, Patricha?
Pris: Kød på stang: 1-2 kr. Klistret ris: 1 kr.
Frugt hjemme i Danmark kan godt pakke sammen og gå hjem, med deres lange transport og korte modningstid, i forhold til Asiens vitamin- og smags-bomber.
Og thai'erne har virkeligt knækket koden: En bod på fire hjul med massere af afkølet frugt, og en kvinde med en kæmpe stor kniv er alt hvad der skal til, for at gøre mig lykkelig.
Pris for en pose: 4 kr.
Denne dame mødte jeg på vejen hjem, og jeg vil våge og påstå at hun lavede den lækreste papaya-salat, kaldet Som taam pai, jeg nogensinde har smagt. Den består af frisk, grøn papaya, gullerod, tomat, peanuts, lime, sukker og et skvat et-eller-andet og lidt-af-det, hvilket giver en super lækkert, friskt, og overraskende smagfuldt resultat.
Pris: 6 kr.
Kokken af denne lækre ret ville meget gerne snakke med mig imens jeg spiste, og da jeg havde et af mine lysende øjeblikke, hvor jeg bare kan plapre løs på thai og alle forstår hvad jeg siger, og jeg forstår dem, gik det ret godt. Så med munden fuld af mad (det smagte bare så godt!) skulle jeg fortælle hvorfor jeg dog snakker thai, og kvinden gjorde herefter meget ud af at fortælle at hendes ambitiøse søn var på alder med mig. Hvad mon hun ville? ;)
Efter at have slikket skålen ren var jeg simpelthen så mæt, at jeg skulle rulle hjem, hvis jeg spiste bare en bid mere.
Derfor besluttede jeg mig for at en smule selvforkælelse var lige sagen, og gik en tur ned ad gaden for at finde den billigste massageklinik. Jeg må dog indrømme, at jeg måske var lige nærig nok, for damen kunne ikke tre ord engelsk, lignede en der lige var kommet fra et skænderi med sin mand, og masserede som en der var.
På den positive side fik jeg endnu en af mine sprog-åbenbaringer, og kan nu tilføje ordet "av" til mit ordforråd på thia: Djæp.
Det er ikke mad, man du får nu prisen på min olie-massage alligevel: 50 kr.
Tilbage på hotellet syntes jeg at jeg havde fortjent lidt forkælelse ovenpå lamme-tævene, og drak derfor en cola imens jeg så solen gå ned over floden.
Pris: 3 kr.
Det viste sig at være et åbet arrangement, hvor en kvinde på et plataeu og lavede et mix imellem zumba og hysterisk hujen Det var gratis at være med, så jeg stillede mig om bagerst og rystede med så godt jeg kunne.
Ved siden af pladsen med alle de svedende, hujende (hvorfor hujer kvinder fra Bangkok når de dyrker gymnastik?) mennesker, var der stillet en masse madboder op, og folk havde lagt an til picnic med fødderne i vandkanten. Så jeg fik ikke lov til at nyde følelsen af at have brændt mine tre kallorier af, særligt længe:
En lille, krumbøjet mand stod bag denne geniale bod, som havde temaet "design din egen omelet".
Man kunne vælge to ting, man gerne ville have i sin æggemasse, og så stegte han omeletten for en, og serverede den med ris.
Jeg ved dog ikke helt om resultatet kan kaldes en omelet stegt i olie, eller olie stegt i omelet.
pris: 5 kr.
På vejen tilbage til mit hotel faldt jeg (noget fortrydeligt) over en bod mere, som (heldigvis) solgte lækker nuddelsuppe med kylling.
reglerne er simple:
- Når man kommer forbi en bod/restaurant/person med køkkenredskaber, som sælger noget som man ikke har smagt før, skal man købe minimum en af tingene han/hun sælger og smage på det.
- Når man køber disse lækkerier må man kun snakke det lokale sprog (fakter og gryntelyde er accepteret, mest fordi det er underholdende for sælgeren).
Men ingen regler uden undtagelser, og de undtagelser kommer her:
- Dødsyge, turistede områder med gamle grøntsager i en vattet karysovs til overpriser må gerne undgås.
- Ham her, og alle hans venner:
![]() |
| Overvej lige R. McD's hånd-stilling, sammenlignet med den du ser i Danmark. Det er et rigtig godt eksempel på kulturelt tilpasset marketing til et 12-tal |
Så er det vist på plads. Så spørgsmålet er, om du er klar til at være med på en "smager"?
let's go:
Dette er min super lækre morgenmad/aperitif, en mixed fruit shake. De kan fås overalt i Asien i forskellge varianter og er kanon sunde.. Og så smager de bare himmelsk! Desværre ligger de dog i den "dyre" ende af skalaen. Pris: 8 kr.
Vi lægger hårdt ud: For jeg vil være ærlig og sige, at jeg absolut ingen idé har om, hvad jeg puttede i munden her. Det lignede en lille pandekage, da den blev lavet, og endte med at ligne en taco.. men den gule, krøllede klump har intet at gøre med ost, og så smagte "taco'en"utroligt salt.. hmm..
![]() |
| Hele fisk med finner og det hele? Jeg kan fornemme at jeg vist har bevæget mig ind i et rigtig farligt område.. |
Heldivis solgte boden med stegte fisk i en oliedrivende suppe (billedet ovenover) også kinesiske "dumplings". Et skilt over denne pande fortæller, at én slags er fyldt med svinekød, en med rejer, og en med krabbe, men hverken skilt eller sælger kan fortælle, hvilken er hvad, så det er bare at proppe dem i munden og se hvad der sker (Harry Potter og Every Flavor Beans, anyone?)
Det viste sig ikke at være nogen videre behagelig oplevelse. Den første jeg smagte var ok, den næste smagte bare af chili,og den sidste smagte så overdrevent meget af hav, tang og fiskeskæld, at jeg snurrede rundt på stedet og styrtede over til nærmeste skraldespand for at spytte den ud. Ad.
Pris for denne, noget særprægede oplevelse: 6 stk: 4 kr.
Dette er Pad Thai. Der er flere historier om rettens oprindelse, men den mest alment accepterede er, at Thai'erne opfadt Pad Thai i et forsøg på at lave en ret, som turisterne kunne lide, altså noget som ikke var stærkt, men som stadig hintede af Thailand.
Jeg havde aldrig prøvet denne ret før, så tænkte det var ved at være på tide.
Men den var død kedelig. No wonder at turisterne elsker Pad Thai, det smagte af luft.
Pris for turistvenlige nudler med smag af luft: 9 kr.
Sattay er en af de lækreste Kanomen (snack) og en af de nemmest tilgængelige. Det er et grillet stykke kød på en pind, for det meste svinekød, men kylling er også til at finde på grillene, som praktisk talt står på ethvert gadehjørne. De spises normalt med en lille håndfuld Khao-nioh (sticky rice), som er, jah, klistret ris. Det smager altid rigtig godt, men det er mig en gåde hvordan de får kødet så mørt og saftigt.
I dagens anledning sagde jeg dog ja til den sovs, som thai'erne dypper deres sattay i. "Pet mai?" (er det stærkt?) spurgte jeg damen, som rystede overbevisende nok på hovedet, til at jeg dyppede hele min perfekt stegte, lækre kødspyd ned i sovsen. ...Og fik ildebrænd i munden.
Bliver du aldrig klogere, Patricha?
Pris: Kød på stang: 1-2 kr. Klistret ris: 1 kr.
Frugt hjemme i Danmark kan godt pakke sammen og gå hjem, med deres lange transport og korte modningstid, i forhold til Asiens vitamin- og smags-bomber.
Og thai'erne har virkeligt knækket koden: En bod på fire hjul med massere af afkølet frugt, og en kvinde med en kæmpe stor kniv er alt hvad der skal til, for at gøre mig lykkelig.
Pris for en pose: 4 kr.
Denne dame mødte jeg på vejen hjem, og jeg vil våge og påstå at hun lavede den lækreste papaya-salat, kaldet Som taam pai, jeg nogensinde har smagt. Den består af frisk, grøn papaya, gullerod, tomat, peanuts, lime, sukker og et skvat et-eller-andet og lidt-af-det, hvilket giver en super lækkert, friskt, og overraskende smagfuldt resultat.
Pris: 6 kr.
Kokken af denne lækre ret ville meget gerne snakke med mig imens jeg spiste, og da jeg havde et af mine lysende øjeblikke, hvor jeg bare kan plapre løs på thai og alle forstår hvad jeg siger, og jeg forstår dem, gik det ret godt. Så med munden fuld af mad (det smagte bare så godt!) skulle jeg fortælle hvorfor jeg dog snakker thai, og kvinden gjorde herefter meget ud af at fortælle at hendes ambitiøse søn var på alder med mig. Hvad mon hun ville? ;)
Efter at have slikket skålen ren var jeg simpelthen så mæt, at jeg skulle rulle hjem, hvis jeg spiste bare en bid mere.
Derfor besluttede jeg mig for at en smule selvforkælelse var lige sagen, og gik en tur ned ad gaden for at finde den billigste massageklinik. Jeg må dog indrømme, at jeg måske var lige nærig nok, for damen kunne ikke tre ord engelsk, lignede en der lige var kommet fra et skænderi med sin mand, og masserede som en der var.
På den positive side fik jeg endnu en af mine sprog-åbenbaringer, og kan nu tilføje ordet "av" til mit ordforråd på thia: Djæp.
Det er ikke mad, man du får nu prisen på min olie-massage alligevel: 50 kr.
Tilbage på hotellet syntes jeg at jeg havde fortjent lidt forkælelse ovenpå lamme-tævene, og drak derfor en cola imens jeg så solen gå ned over floden.
Pris: 3 kr.
Imens jeg sad og nød min cola, solen gik ned, og livet var lige til at overskue, kunne jeg høre musik fra den anden side af floden, og kunne se en masse mennesker stimle sammen. "det skal undersøges" tænkte jeg, og huhej, cola drukket og af sted.
Det viste sig at være et åbet arrangement, hvor en kvinde på et plataeu og lavede et mix imellem zumba og hysterisk hujen Det var gratis at være med, så jeg stillede mig om bagerst og rystede med så godt jeg kunne.
Ved siden af pladsen med alle de svedende, hujende (hvorfor hujer kvinder fra Bangkok når de dyrker gymnastik?) mennesker, var der stillet en masse madboder op, og folk havde lagt an til picnic med fødderne i vandkanten. Så jeg fik ikke lov til at nyde følelsen af at have brændt mine tre kallorier af, særligt længe:
![]() |
| (det begynder at blive mørkt, hvilket kan ses på billedkvaliteten) |
Jeg tror dette er en pølse. Den var ikke videre interessant.
Pris: 2 kr.
En lille, krumbøjet mand stod bag denne geniale bod, som havde temaet "design din egen omelet".
Man kunne vælge to ting, man gerne ville have i sin æggemasse, og så stegte han omeletten for en, og serverede den med ris.
Jeg ved dog ikke helt om resultatet kan kaldes en omelet stegt i olie, eller olie stegt i omelet.
pris: 5 kr.
På vejen tilbage til mit hotel faldt jeg (noget fortrydeligt) over en bod mere, som (heldigvis) solgte lækker nuddelsuppe med kylling.
pris: 6 kr.
Jeg valgte herefter at gå med skyklapper på, det sidste stykke hjem på mit hotel, og gå direkte i seng, for at slå mave i 9 timer i streg. Desværre havde jeg dog problemer med at sove, da jeg ikke kunne ligge på maven ;)
Et gensyn med en gammel elsker:
Jeg ved godt det her ikke er en del af mit madløb, men har du nogensinde set en så lækker is-dessert?
Det har jeg. Cafe'en "Swendsens" serverer nemlig tyve andre, lige så lækre is-desserter.

















Ingen kommentarer:
Send en kommentar